לפני פתיחת עסק עצמאי בכל תחום עומדת לרוב השאלה האם לפעול בתור עוסק מורשה או כעוסק פטור. איך ניתן להחליט מה היא האפשרות העדיפה מבחינתך?

איך כדאי לעסק שלי להגדיר את עצמו – עוסק מורשה או עוסק פטור? שתי צורות עסק אלו שונות מהבחינה הבירוקרטית, מבחינת מיסוי ומבחינת אופי ניהול העסק. מהם הם הפרמטרים העיקריים המבחינים בין עוסק מורשה לפטור ולמי מתאימה כל אפשרות?

ההבדל הראשון והעיקרי הוא שעוסק פטור אינו נדרש לכל התעסקות הבירוקרטית שדרושה בהתאם לחוק מס ערך מוסף, למשל אינו נדרש לגבות מע"מ כאשר מבצע מכירה של מוצר או שירות. אינו נדרש להוציא חשבונית מס אלא רק קבלה בעבור התקבול ואינו נדרש לשלם תשלומי מע"מ עבור עסקאותיו. 

יחד עם זאת עוסק פטור אינו יכול להתקזז עבור המע"מ הגלום בהוצאותיו. כלומר התקבול עבור כל מוצר או שירות שהעניק העוסק הפטור נשאר בכיסו.  

 לעומת זאת העוסק המורשה אשר מבצע מכירה של מוצר או שירות בעסק נדרש בהתאם לחוק לכלול בעסקאותיו את רכיבי המע"מ שגבה מלקוחותיו בעת שהפיק להם חשבונית מס, אך ניתנת לו הזכות לקזז בהוצאותיו השונות של העסק את רכיב המע"מ ולקבל זאת בחזרה ישירות לחשבון הבנק שלו ממס ערך מוסף.

מה צפוי להיות מחזור העסקאות שלכם?

שאלה עיקרית נוספת בעת תכנון פתיחת העסק ובחירת צורת הפעילות היא צפי מחזור העסקאות בשנת המס. שכן עוסק פטור נתון תחת מגבלה של תקרת מחזור שמשתנה מעט לעט ועומדת בסביבות ה100 אלף שח. (לצרף קישור). במידה וצפויה חריגה מעל מחזור זה ייתכן והשיקול יכריע לטובת עוסק מורשה כבר בפתיחת העסק בכדי להימנע מהליך בירוקרטי נוסף אשר ישנה את מתכונת פעילות העסק במהלך שנת העבודה. במקרה ותתקיים חריגה במהלך השנה מעל המחזור הצפוי נדרש לדווח על כך למע"מ וברוב המקרים יהפוך העוסק הפטור למורשה. 

עוסק מורשה חלה עליו מורכבות בניהול העסק, שכן הוא נדרש לדווח למע"מ אחת לחודשיים עבור סה"כ העסקאות וההוצאות שלו לתקופה זו. הוא צרי לבצע הנהל חשבונות מסודרת וקפדנית וליישם הוראות חוק שונות הכלולות בתקנות מע"מ לעניין הכנסותיו והוצאותיו.  

להבדיל עוסק פטור אשר נדרש לדווח למע"מ רק בעבור מחזור הכנסותיו פעם אחת בשנה בלבד עד 30 בינואר לשנה העוקבת. 

בהתאם להוראות חוק מע"מ ישנם סוגי עיסוק מסוימים אשר כלל אינם רשאים להיות עוסקים פטורים כגון רו"ח, יועצי מס, רופאים, מהנדסים וכו. (לצרף קישור לחוק) במקרים אלה אין ברירה אלא לפתוח עוסק מורשה. 

מומלץ בכל מקרה לקבל ייעוץ אישי מרו"ח בעת פתיחת העסק שכן קיימים אלמנטים רבים ואישיים לכל עסק כמו סוג הלקוחות, צפי התפתחות העסק אופי פעילותו מורכבותו וכו'. ויש לשקלל את כל הפרטים הללו יחדיו בכדי להקים עסק בצורה הנכונה הטובה והיעילה ביותר. לאחר מכן, ניתן להחליט איך להגדיר את העסק החדש שלכם – עוסק מורשה או עוסק פטור.

עוסק מורשה או עוסק פטור – מקורות מידע נוספים

למידע נוסף ולדרכים בהן אנחנו יכולים לעזור לכם – היכנסו לעמוד "השירותים שלנו".

מידע נוסף גם ניתן למצוא באתר "כל זכות".

שיתוף בלינקדאין
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואטסאפ
שיתוף במייל
שיתוף בטוויטר
שיתוף בטלגרם
שיתוף בסקייפ
הדפסה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם...

שיווק שותפים (Affiliate Marketing) – פתיחת עסק, היבט המס וכל מה שביניהם

רבים פונים למשרדי בקבלת יעוץ לפתיחת עסק שיווק שותפים באינטרנט ועל כן החלטתי לכתוב מאמר קצר המסביר את סוג העסק, פתיחת עסק ברשויות ואפילו אלו הוצאות מוכרות בסוג העסק של שיווק שותפים באינטרנט.

קרא עוד
Call Now Button